POSLOVNI SUSRETI

Published on 25 May 2017

Kroz projekat COBEAR, u periodu od 23.04. do 25.04.2017. godine u hotelu Kardial u Tesliću. organizovani su poslovni susreti između BiH i slovenačkih kompanija. Poslovnim susretima su prisustvovale firme iz slovenskih gradova Ptuj i Maribor , a sastanke su održali sa firmama sa područja općina Tešanj, Teslić i Žepče.

B2B SUSRETI

Prije samih poslovnih susreta bio je upriličen doček i prezentacijsko predstavljanje institucija Bosne i Hercegovine koje pružaju podršku vanjskotrgovinskoj razmjeni i razvoju malih i srednjih preduzeća. Nakon predstavljanja rada i rezultata u dosadašnjem radu bh institucija, u drugom bloku su se predstavili gosti iz Slovenije kroz prezentaciju rada njihovih institucija i načina podrške malim i srednjim preduzećima.

Nakon uvodnog obraćanja načelnika iz sve tri općine, gosti iz BiH koji su kroz svoje prezentacije dali doprinos uspješnoj realizaciji ovog događaju bili su:

- Amir Hujić ispred Vanjskotrgovinske komore BiH, predstavljanje Enterprise Europe Network

- Sanja Miovčić ispred Vijeća stranih investitora BiH „Iskustva investitora – Prednosti i mane ulaganja u BiH’’

- Jozo Bejić, ispred Federalnog ministarstva za razvoj, poduzetništvo i obrt

- Marinko Đukić,ispred Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća

- Adrijana Marić ispred Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), „Investirajte u Bosni i Hercegovini“

Ovaj događaj je doprinio upoznavanju i razmjeni iskustava između različitih institucija iz BiH i Slovenije, i predstavlja veoma dobar temelj za saradnju u budućem periodu.

Iz slovenskih razvojnih institucija svoja iskustva su prenijeli:

- Štefan Čelan ispred naučno-istraživačkog centra ZRS Bistra PTUJ -„Uloga regionalnih razvojnih agencija u cilju posticanja ekonomskog razvoja i privlačenja investicija“

- Dijana Bestijanić, ispred Mariborske razvojne agencije- „Aktivnosti i instrumenti podrške Mariborske razvojne agencije, predstavljanje evropske preduzetničke mreže i Štajerskog tehnološkog parka“

- Robert Harb ispred Višja strokovna šola Ptuj- „Bionika“

Nakon prezentacija uslijedili su B2B susreti između bh. i slovenskih firmi. Susretima je prisustvovalo oko 30 firmi koje su razmjenile informacije i u skladu sa iskazanim interesovanjem, slovenski predzetnici su posjetili lokalne firme.

Poduzetnici koji su prisustvovali susretima su iskazali optimizam u pogledu buduće saradnje i očekuju da će kontakti koje su uspostavili doprinijeti uspostavljanju novih poslovno partnerskih odnosa.

Učesnici poslovih susreta su bili veoma zadovoljni organizacijom i svim predstavljenim aktivnostima.