ODRŽAN XI SASTANAK PROJEKTNOG TIMA CO-BEAR

Dana 31.10.2016.godine u Općini Teslić održan je XI sastanak projektnog tima CO-BEAR. Sastanku su prisustvali predstavnici TRA Agencije, RAŽ-a, Udruženja privrednika „Biznis centar“ Jelah-Tešanj, te Općine Teslić.

cobear teslic sastanak

Na sastanku su razmotrene tekuće aktivnosti CO-BEAR projekta poput podrške firmama uključenim u projekt za certificiranje, brendiranje, izradu protutipova, zatim snimanje promotivnog filma, te provedene seminare.

Pored tekućih aktivnosti, razmotrene su i aktivnosti koje slijede, a koje se prije svega odnose na pripremu narednog izvještaja o implementaciji projekta, te provođenje press konferencije čije je održavanje dogovoreno za 22.11.2016.godine u Sali Skupštine Općine Teslić, sa početkom u 11:00 sati.

Sasatanak je završen generalnim zaključkom o pravovremnoj i uspješnoj implementaciji, te nastojanju da se takvim tokom projekt privede kraju.

ODRŽAN SEMINAR O ISTRAŽIVANJU TRŽIŠTA, PRODAJNIM TEHNIKAMA I BRENDIRANJU PROIZVODA

Dokument: Istrazivanje marketinga prodajne tehnike brendiranje proizvoda

14895486 1326377724040340 1772585249 o horz

U okviru EU projekta COBEAR, koji u partnerstvu provode TRA- Agencija za razvoj općine Tešanj, RAŽ- Razvojna agencija Žepče, Općina Teslić – Odsjek za razvoj, i udruženje privrednika „Biznis Centar“ Jelah – Tešanj, jedna od aktivnosti podrške izvoznicima jesu i stručni seminari prema specifičnim potrebama proizvodnih sektora obuhvaćenih projektom.

Jedan od tih seminara koji se bavio temama istraživanja tržišta, prodajnim tehnikama i brendiranjem proizvoda održan je u četvrtak 27.10.2016, sa početkom u 9:00 h, u Multimedijalnoj sali Opće biblioteke Tešanj.

Ovom seminaru odazvali su se predstavnici firmi Subašić d.o.o., Ascom d.o.o., Točak d.o.o., Bositex d.o.o., Planjax komerc d.o.o., Junior Eko termik d.o.o., Saračević d.o.o., Pobjeda d.d., Tri-M Hrvić d.o.o., „Edin“ konstrukcioni biro, Creativa Events d.o.o., Contessa d.o.o., te BSO, RAŽ, JU Opća biblioteka Tešanj, Biznis Centar „Jelah-Tešanj“, a u ulozi predavača g-din Rifet Đogić, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Zenica.

ODRŽAN SEMINAR „Posebni zahtjevi kupaca i standardi kvaliteta”

U okviru EU projekta COBEAR, koji u partnerstvu provode TRA- Agencija za razvoj općine Tešanj, RAŽ- Razvojna agencija Žepče, Općina Teslić – Odsjek za razvoj, i udruženje privrednika „Biznis Centar“ Jelah – Tešanj, jedna od aktivnosti podrške izvoznicima jesu i stručni seminari prema specifičnim potrebama proizvodnih sektora obuhvaćenih projektom.

IMG 0414 horz

Jedan od tih seminara, koji je održan 20.oktobra 2016.godine bavio se temom posebnih zahtjeva kupaca i standarda kvaliteta. Seminar je održan u Multimedijalnoj sali Opće biblioteke Tešanj (kompleks Musala, Tešanj), vođen od strane renomiranih predavača g-dina Nermina Alića i g-dina Dženana Kulovića.

Seminaru su prisustvovali predstavnici deset preduzeća, te predstavnica Udruženja privrednika "Biznis centar" Jelah-Tešanj.

ODRŽAN SEMINAR "POJEDNOSTAVLJIVANJE CARINSKIH PROPISA I STICANJE STATUSA ODOBRENOG/ IZVOZNIKA"

U okviru projekta "Konkurentnost sredine poslovne izvrsnosti-COBEAR" koji provodi TRA Agencija za razvoj opcine Tesanj u partnerstvu sa opstinom Teslic, RAZ Razvojnom agencijom Zepce i Udruzenjem privrednika Biznis centar Jelah Tesanj, a uz podršku Europske Unije odrzan je cetvrti po redu seminar za ppredstavnike MSP pod nazivom "Pojednostavljivanje carinskih procedura i sticanje statusa odobrenog izvoznika" u prostoru sale za OV Zepce u Zepcu.Seminar su otvorili gdja. Branka Janko, direktorica RAZ-a i Van.prof.dr. Ismar Alagic, projektni rukovodilac COBEAR projekta, koji su isti dan bili i gosti programa Radio Zepce vezano za aktivnosti na COBEAR projektu.

slika16102016 7

Predavaci na seminaru su bili Nermin Jusic i prof.dr. Ishak Mesic uz ucesce predstavnika firmi iz BEAR podrucja poslovne izvrsnosti, kao sto su: Saracevic, Medena Commerce, Subasic, Skolarac, Prograd Holz, Elmont i dr. Predavaci su kroz praktican rad sa polaznicima seminara obradili slijedece teme:Pojednostavljeni carinski postupci; PCP po fakturi; PCP - nepotpuna prijava; Ovlašteni izvoznik; Vanjskotrgovinsko poslovenje; Preferencijalna pravila porijekla; Lokalno (kućno) izvozno carinjenje - Odobreni izvoznik; Lokalno (kućno) uvozno carinjenje; Ovlašteni pošiljaoc i ovlašteni primalac i; Ovlašteni privredni subjekat. Seminar je odlicno prihvacen od strane ucesnika i u narednom periodu pripremamo nove seminare kroz COBEAR projekat koji su u skladu sa potrebama MSP iz projektnog podrucja.

POTPISAN UGOVOR ZA IZRADU PROMOTIVNOG FILMA U SKLOPU COBEAR PROJEKTA

27.09.2016. godine, potpisan je ugovor između Coding d.o.o. i Agencije za razvoj općine Tešanj (TRA), čiji je cilj Izrada promotivnog filma o privrednom razvoju Tešnja, Teslića i Žepča.

slika16102016 6

Promotivni film je jedna od aktivnosti COBEAR projekta „Konkurentnost područja poslovne izvrsnosti“. U okviru COBEAR projekta biti će pružena podrška izvozno orijentiranim malim i srednjim preduzećima uz razvoj poslovnog okruženja i unapređenje stanja na tržištu kvalificirane radne snage u BEAR području (Teslić-Tešanj-Žepče). Ukupna vrijednost projekta je 526.575,65 € (1.029.892,45 KM), od čega je Europska unija obezbijedila iznos od 439.547.95 € ( 859.681,07 KM ). TRA Agencija za razvoj općine Tešanj u saradnji sa partnerima Opštinom Teslić, RAŽ Razvojnom agencijom Žepče i Udruženjem privrednika „Biznis Centar“ Jelah-Tešanj realizira ovaj projekat.